Legendaariset Jalkapallovaikuttajat – Jorma Vuoksenmaa

by punteracademyblogi

Hän on Hämeenlinnan lahja suomalaiselle urheilu- ja vedonlyöntikulttuurille. Tämä matemaatikon uralta pelastunut, ja peleihin hurahtanut kylmäpäinen analyytikko on monille meille legenda, esikuva ja isähahmo. Hän on kävelevä osoitus jostain poikkeuksellisesta lahjakkuudesta alalla, jossa niin moni on yrittänyt, ja niin moni on kaatunut. Urheiluvedonlyönti, pokeri, ravit. Tämä mies hallitsi ne kaikki. Hyvät naiset ja herrat, the one and only: Jorma Vuoksenmaa.

"Viileyden perikuva"

Jorma Vuoksenmaan meriittilista on vakuuttava. Suomen tunnetuin peliammattilainen on elättänyt itsensä urheiluvedonlyönnin, pokerin ja ravien avulla jo lähes 30-vuotta. Menestystä on tullut mm. uhkapelien pyhätössä Las Vegasissa, ja puntereiden luvatussa maassa Englannissa. Vuoksenmaan suurin meriitti taitaa kuitenkin olla termin “uhkapeli” muuttaminen muotoon “taitopeli”.

Nykyään kikkarapäinen analyytikko on siirtynyt matemaattisten lahjojensa kanssa lähes täysin pokeripiireihin. Vuoksenmaalla on kuitenkin urheiluvedonlyöntiin yhä kertoimia laskeva yritys ESBC (European Sports Betting Consultants), joka toimii yhä yhtenä maamme suurimmista ja arvostetuimmista vihjepalveluista. Omasta mielestäni sääli, sillä Jormalla olisi varmasti ollut vielä paljon annettavaa alati kasvavilla vedonlyöntimarkkinoilla.

Vuoksenmaan tarina lapsen kengistä peliammattilaiseksi on jokaisen vedonlyöjän unelma. Nuorena poikana isänsä kanssa lähimmälle kioskille lauantaivakiota raapustamaan tallustellut poika sai pureman, joka ei ole hellittänyt vielä tänäänkään. Tuskin milloinkaan. Vakioveikkauksen kautta ravien kiehtovaan maailmaan syventynyt Vuoksenmaa jatkoi nuorta ja lupaavaa uraansa kierrellen muutaman pelisijoittajan ja raviohjastajan kanssa ympäri Suomea raveissa, ja ansaiten siinä sivussa rahaa sievoisen summan. Vuoksenmaa on nuoresta asti suhtautunut peleihinsä vakavasti, ja se on ollut yksi hänen menestyksensä salaisuuksista. Mies tekee todella paljon töitä peliensä eteen, ja se kantaa hedelmään. Lämminverisenä hevosmiehenä (omista ylioppilasjuhlistaan suoraan Elitloppettiin!) Vuoksenmaa teki suuren päätöksen hieman yli 20-vuotiaana, ja päätti muuttaa ulkomaille päämääränään urheiluvedonlyönti.

Ei maistu niin hyvälle kuin Veikkauksen vanhat triplat.

Matka jatkui Englantiin, jossa Vuoksenmaa teki töitä vedonlyönnin parissa pitkään ja hartaasti. Hän laski kertoimia, kehitti menetelmiä ja tutki tilastoja ja sarjoja. Lopputuloksena oli fiksu tilastohirviö, joka hallitsi kaikki lajinsa ja sarjansa kuin omat taskunsa. Voitollinen vedonlyönti jatkui. Englannista matka jatkui Yhdysvaltoihin, ja jo mainitsemaani Las Vegasiin, jossa paikalliset vedonlyöjät saivat ihastella Vuoksenmaan, ja vaimonsa Jutan taitoja paikallisessa yliopistojalkapallossa. Jälleen avainasemassa oli erinomainen tietämys tilastoista, todennäköisyyksistä ja voimasuhteista. Raha motivoi, mutta kyseessä oli puhdas intohimo.

Vuoksenmaa on aina ollut vedonlyönnissään varsin matemaattinen. Syynä tähän varmasti miehen vahva matematiikkatausta. Tärkeintä on aina ollut, että kohde on edullinen. Ottelu, joka tarjoaa parhaat mahdollisuudet voittaa rahaa, antamatta liikaa etua pelin tarjoajalle. Pitkällä tähtäimellä tämä on ainut mahdollinen tapa päästä voitollisiin tuloksiin vuosi vuodelta. Yhdysvalloista Vuoksenmaan matka jatkui Tukholman kautta takaisin Helsinkiin, jossa pelit jäivät jo vähemmälle perheen ja muiden tärkeiden asioiden ottaessa pelien ohella yhä suurempaa roolia.

Nykyään Vuoksenmaan voi siis tavata Helsingissä ja maailmalla pokeripöydistä- ja tapahtumista. Suomen ehdottomasti tunnetuimman peliammattilaisen tulevaisuuden näkymät ovat auki, mutta niitä odotellessa kannattaa tutustua esimerkiksi 1990-luvun lopussa ilmestyneeseen Vuoksenmaan kirjaan: Urheiluvedonlyönti, Voittajan Opas. Kirja on Vuoksenmaan oma opas voitolliseen vedonlyöntiin, ja se pitää löytyä jokaisen itseäänkunnioittavan vedonlyöjän kirjahyllystä.

Onnea ja menestystä pokeripöytiin Jorma. Toivottavasti saamme sinut vielä täysillä mukaan urheiluvedonlyönnin kiehtovaan maailmaan, jossa taitojasi tullaan aina arvostamaan. Myös Punteracademyn forumille olet tervetullut. Kiitos kaikesta jo nyt.

Jormalle,

Olavi.

Advertisements