Kalifiksi kalifin paikalle – kuka korvaa Rafa Benitezin?

by punteracademyblogi

Kesken tiiviimmän MM-kisaodotuksen jalkapalloilevan maailman mielenkiinnon kaappasi hetkeksi Englannin Valioliiga ja Liverpool. Punaiset ilmoittivat, että tiet espanjalaisluotsi Rafael Benitezin kanssa ovat eronneet molempien yhteisestä päätöksestä. Liverpoolilla on oma spesiaali paikkansa myös suomalaisten sydämissä. Kun vakioveikkaus ilmestyi Veikkauksen valikoimiin, ja Valioliiga vakioveikkauksen perinteiseksi sarjaksi, tuli Englannin liiga tutuksi suomalaisille. Joskus mietin, mitä jos Veikkaus olisikin ottanut kupongeille esimerkiksi Espanjan La Ligan. Koko jalkapalloilullinen identiteettimme olisi todennäköisesti erilainen. No, takaisin asiaan. Tuon aikakauden menestynein seura oli Liverpool, ja suomalaiset, jotka menevät kaiken kiiltävän perässä kuin harakat, adoptoivat Merseysiden punaisen joukkueen koko Suomen Liverpooliksi. Joukkueen erikoisaseman Suomen jalkapalloihmisten keskuudessa sementoi myöhemmin ensin Sami Hyypiä, ja sitten Kuningas Litmanen, jotka molemmat edustivat Liverpoolia.

Yllä olevasta kuvasta alkoi minun teoriani mukaan Liverpoolin alamäki. Jalkapallossa on olemassa oma pyhä henkensä, ja tuollainen lakana on sen hengen kanssa leikkimistä. Karma kosti, ja Liverpool ei ole voittanut Englannin mestaruutta vuosikymmeniin. Tuota faktaa tuli korjaamaan Valenciassa Real Madridin ja Barcelonan ylivoiman hetkeksi hajottanut mestaritaktikko Rafael Benitez. Kuusi vuotta ja 240 miljoonaa euroa myöhemmin tilanne on kuitenkin edelllen sama.

Rafa Benitezin potkut olivat Liverpoolilta ilman muuta oikea ratkaisu. Väärä ratkaisu oli puolestaan viime kauden jälkeen tarjottu viiden vuoden jatkolappu, jonka johdosta tämä oikea ratkaisu tulee nyt seuralle kalliiksi. Pakko mikä pakko kuitenkin, sillä Rafan momentum oli edelliskausi, jolloin Liverpool johti sarjaa joulun jälkeen, ja sijoittui loppujen lopuksi toiseksi. Kulunut kausi oli kaikin puolin väsynyt esitys, joka päättyi ansaitusti vasta seitsemänteen sijaan. Jos koko kuuden vuoden aikakautta tarkastelee, Benitezin heikkouden paikantimiseksi ei tarvita lämpökameraa tai rakettitieteilijää. Rafa osti 240 miljoonalla tusinatason pelaajia, saadakseen leveämmän ringin. Lopputulos oli, että Liverpool olisi voinut heittää kentälle kymmeniä eri yhdistelmiä Valioliigan keskitason joukkueita. Englantilainen asiantuntija totesi tällä kaudella, että Liverpool ilman Gerrardia ja Torresia on Blackburnin tasoinen nippu. 240 miljoonaa, ja oikeastaan vain yksi hyväksi hankinnaksi kostautunut pelaaja. Kuka muistaa, tai osaa selittää, esimerkiksi Antonio Nunezin, Andriy Voroninin, Andrea Dossenan, tai Philippe Degenin? Ja tuossa on vain aakkosten alkupää Rafan katastrofihankinnoista.

Sai Rafa jotain hyvääkin aikaan. Taktisesti mies oli kuitenkin enemmän tai vähemmän mestari, mikä näkyy esimerkiksi menestyksekkäällä edelliskaudella niissä kerroissa, kun Liverpool nousi takaa-ajoasemasta tai tasapelistä viime hetkillä voittoon. Myös Mestareiden Liigan voitto kielii, että mistään turhasta kaverista ei kuitenkaan ole kyse. Benitez pisti myös Liverpoolin akatemian ja reservijoukkueen systeemit täysin uusiksi, kuten myös valmennustiimit. Mikäli Benitez ei ole näiden asioiden järjestelyssä yhtä toivottoman lahjaton kuin pelaajahankinnoissa, voidaan tämä laskea plussaksi, sillä kuten tunnettua Liverpoolin akatemia ei viime aikoina ole pahemmin pelaajia edustusjoukkueen käyttöön tuottanut. Tämän takia voisi olla hyväksi valita samanlaista ajatusmaailmaa edustava manageri miehen seuraajaksi, sillä muuten kaikki menee taas uusiksi, ja siihen hukkuu kallista aikaa ja rahaa.

Pelitavallisestikaan uuden managerin ei toivoisi löytyvän aivan päinvastaisesta kuppikunnasta, vaikka Stoken Tony Pulis olisi varmaan irroitettavissa, ja Emile Heskeykin saattaisi lähteä Aston Villasta vähentyneen peliajan perässä. Pientä hienosäätöä voisi kuitenkin suorittaa, sillä Benitez tuli ainakin Valenciassa tutuksi siitä, että hänen joukkueensa puolusti tiiviisti ja iski todella nopeasti vastaan. Englannissa Liverpool kuuluu kuitenkin ainakin toistaiseksi Big Fouriin, joten sen odotetaan hallitsevan otteluita. Pallon- ja pelinhallintaan tukeutuvaa toimivaa taktiikkaa Benitez ei onnistunut koskaan oikein luomaan, ja varsinkin tällä kaudella joukkueen pallollinen peli oli mielikuvituksetonta ja käsittämättömän hidasta. Tämä tosin saattaa johtua myös Lucas Leivan tasoisista pelaajista, mutta joka tapauksessa pitkä miinus Benitezille. Rahaakaan uudella luotsilla tuskin on niin paljoa käytössä kuin Benitezillä on ollut, ellei seura sitten myy tähtikaksikkoaan velkojen lyhentämisen takia. Niin, ja vielä yksi toivomus. Kuka tahansa uusi manageri sitten onkaan, hänen on ensitöikseen laitettava Jamie Carragher vihanhallinta-kurssille.

Jamie Carragher raivosi Arvalo Arbeloan Madridiin asti. Merkityksettömässä päätöspelissä.

Mieleeni tulee yksi nimi, joka täyttää kaikki kriteerit, jotka oletettavasti hyvältä uudelta Pool-managerilta pitäisi löytyä. Nimittäin Real Madridin vapauttama Manuel Pellegrini. Pellegrini teki Realissa oikeasti hyvää työtä, ja sai tähtikyllästetyn nipun pelaamaan niin yhtenäisesti kuin mahdollista. Potkuja ei voi pitää kovin oikeutettuna, jos mies joutuu lähtemään vaikka kerää sarjassa seuran ennätysmäärän pisteitä. Pellegrini tunnetaan myös tinkimättömänä luonteena, joka voisi vakaalla kouralla ruveta viemään Liverpoolia oikeaan suuntaan. Mies teki Villarrealissa pienillä resursseilla hyvää jälkeä, ja osasi hankkia ja laittaa oikeat pelaajat oikeisiin rooleihin. Edustaa myös Benitezin kanssa samaa espanjalaista koulukuntaa. Lisäksi, koska sai potkut, Real todennäköisesti maksaa miehen palkkaa, jolloin Pool voisi saada miehen niin sanotusti alennuksella. Todellinen bargain, niin kuin saarilla sanotaan.