Etelä-Afrikan TOP3

by punteracademyblogi

Kisat ovat nyt ohi, mistä muistuttaa neljän tunnin ammottava aukko päivärutiinissa. En ole vielä valmis vetämään kisoja järkiperäisesti yhteen, sen aika on kun on jaksanut lukea omat tekstit ennen kisoja läpi, sekä laskenut mm. punteracademyn MM-kisaveikkauksen tulokset. Tunnepohjalta on kuitenkin helppo hutkia, joten käydään hieman läpi Etelä-Afrikan tapahtumia top3-listojen muodossa.

TOP3 JOUKKUEET

1. Espanja

Kaikki tarpeellinen ja tarpeeton on varmaankin jo sanottu tästä nipusta, joka toi termin “punakone” myös vihreille kentille. Hävisi avausottelun, olisi hyvin voinut hävitä Paraguaylle, olisi todennäköisesti hävinnyt Hollanille jos Robben olisi onnistunut läpiajossaan. Kaikki tämä on isossa kuvassa merkityksetöntä. Espanja on kehittänyt pelityylin, jolla se pelaa jatkossakin 55 maaottelusta 53 ilman tappioita. YLE:n asiantuntijatiimin pelillinen johtaja Erkka V. Lehtola tiivisti La Furia Rojan hienosti finaalin jälkeisessä analyysissaan: “Tämä tapa pelata jalkapalloa on jotain suurta, ja se tulee jäämään historiaan.”

2. Uruguay

Kisojen jättiyllättäjä eteni satumaisesti aina välieriin saakka. Afrikka, ja suuri osa muutakin maailmaa olisi halunnut nähdä Uruguayn tilalla Ghanan, mutta jalkapallossa välieräpaikat jaetaan onneksi vielä sen perusteella mitä kentällä tapahtuu. Uruguayn menestys on hyvä osoitus siitä, miten yksinkertaiset asiat hyvin tekemällä voi edelleen pärjätä. Tiivis, yhtenäinen puolustuslinja, edessään väsymättömän uhrautuvasti, ja myös järkevästi puolustanut keskikenttä, yhdistettynä hyökkäyspään kultakimpaleisiin vei joukkueen neljän maailman parhaan joukkoon. Oscar Tabarez ja Diego Forlan nostivat 3,5 miljoonan asukkaan maan jalkapallomuseosta takaisin suuren yleisön tietoisuuteen, kuten Olavi osuvasti totesi.

3. Saksa

Epäilytti, hämmensi, ihastutti, ja lopulta petti. Saksa pelasi parhaimmillaan kisojen näyttävintä futista yhdessä Chilen kanssa. Jos olisi Englannin ja Argentiinan teurastusten jälkeen pudottanut vielä Espanjan, ja kaatanut finaalissa Hollannin, olisi voitu puhua ainakin nykyajan ylivoimaisimmasta maailmanmestarista. Kolme välieräpaikkaa kolmista edellisistä arvokisoista kertoo kuitenkin omaa kieltään. Kohta osuu.

Pieni maa, tuntemattomat pelaajat, iso sydän. Iso Joukkue.

TOP3 YKSILÖT

1. Bastian Schweinsteiger

Saksan sydän ja aivot. Sami Khedira ja Mesut Özil pelasivat niin upeat kisat juuri Basti-Fantastin ansiosta. Kolmikon kokenein piti homman kasassa, ja auttoi vieressään pelaavia pelaajia saaden heidät näyttämään ehkä paremmilta kuin oikeastaan ovatkaan. Suojeli linjaa, rakensi peliä alhaalta, antoi ratkaisusyöttöjä ylhäällä… Bundesliigaa suurempiin ympyröihin kiitos.

2. Diego Forlan

Uruguay ei olisi ollut yhtään mitään ilman Forlania. Turnauksessa oli monia hyvin keskikentän keskustan tukkivia ja tiiviisti puolustavia joukkueita, mutta ilman Forlanin kaltaista talismaania esimerkiksi Paraguayn, Slovakian ja jopa Portugalin tiet katkesivat jo ennen tosipelejä. Teki peliä, oli koko ajan vaarallinen, ja antoi kisojen parhaat erikoistilanteet.

3. Keisuke Honda / Yasuhito Endo / Tulio Tanaka

Siniset samurait veivät pienen palan allekirjoittaneen sydäntä. Honda oli Japanille Forlanin kaltainen hyökkäyspään dynamo, pelasi todella älykkäästi, piti palloa ja auttoi muita mukaan peliin. Endo oli kisojen järkevimpiä keskikenttiä, luki ja rytmitti peliä erinomaisesti ja antoi hyviä erikoistilanteita. Brassisyntyinen, mutta eniten samurailta näyttänyt Tulio taas pelasi suurella sydämellä ja oli pienikokoiselle aasialaisjoukkueelle elintärkeä lenkki sekä puolustus- että hyökkäyspäässä. Japanilla oli mielestäni potentiaalia enempäänkin, mutta valmentaja Takeshi Okadan yltiövarovainen taktiikka Paraguay-ottelussa koitui joukkueen kohtaloksi.

Sininen Samurai.

TOP3 MISTÄ MUISTAMME MM-KISAT 2010

1. Frank Lampardin hyväksymättä jäänyt maali

Fiasko. Tästä puhutaan vielä kauan, ja pahimmillaan Englanti-Saksa -ottelun tuomariston nukahdus johtaa jalkapallon tahraamiseen videoteknologialla. 64-vuotias silmälasipäinen Fabio Capello näki kauas vaihtopenkille maalin, ja oli siitä niin varma että tuuletti jo 2-2 tasoitusta. Miten on mahdollista, että kaksi tarkkanäköistä erotuomaria missasi tämän?

2. Luis Suarezin käsitorjunta maaliviivalta

Ei tällaista draamaa voi edes kirjoittaa. Suarez torjuu pallon käsillään maaliviivalta, lentää ulos, ja purskahtaa epätoivoisiin kyyneliin. Koko Afrikka juhlii. Asamoah Gyan ampuu rankkarin ylärimaan, ja lopulta Ghana häviää rangaistuslaukauskilpailun. Koko Afrikka purskahtaa epätoivoisiin kyyneliin. Luis Suarez juhlii ensin pelaajatunnelissa, sitten kultatuolissa joukkuetovereidensa kantamana. Niin paljon niin suuria tunteita niin monilla, että koko tapahtumasarjaa on vieläkin vaikea käsittää.

3. Jong Tae-Sen kyyneleet

Sanotaan Pohjois-Korean propagandakoneistosta mitä tahansa, kukaan ei ainakaan voi kiistää sen toimivuutta. Kansan Rooney itki vuolaasti ennen Brasilia-ottelua Pohjois-Korean kansallislaulun soidessa. Tunteet ovat yhtä suuria ja arvokkaita, vaikka ne perustuisivatkin muunneltuun todellisuuteen ja tietoon.

Jong-Tae Se rakastaa Pohjois-Koreaansa.

TOP3 MM-TIETÄJÄT

1. Paul mustekala

Sadan prosentin osumatarkkuus kertoo kaiken oleellisen. Helmenä oikea ennustus Saksa-Serbia -ottelun lopputuloksesta, kuinka moni muu uskoi Serbian voittoon avauskierroksen otteluiden jälkeen? Ei kissaa ole karvoihin katsominen, mutta mustekalan lonkeroita katsomalla voi näköjään tehdä rahaa.

2. punteracademy.com:in nimimerkki “Igli Tare”

Virallisen MM-kisaveikkauksen todennäköinen voittaja (pisteidenlasku edelleen kesken). 3/4 välieräjoukkuetta oikein, finaalipari oikein. Tiesi  jo 7.6, että finaalissa kohtaavat Espanja ja Hollanti, ja että ottelu menee jatkoajalle, ja ratkeaa siellä. Ilmeisesti kristallipalloon oli kuitenkin aivan loppuhetkillä tullut jokin funktionaalinen errori, ja Iglin kupongissa jatkoaikamaalilla maailmanmestaruutta juhli Hollanti. Käsittämätöntä asiantuntemusta joka tapauksessa. Iglin ennustuksia on jatkossakin luettavissa punteracademyn keskustelualueella. Paulia siinä mielessä edellä, että ei tarvitse ruokkia saadakseen ennustuksen.

3. Ville Lyytikäinen

Unibetin vedonlyöntiasiantuntija pääsi alkutakeltelun jälkeen rahakkaaseen lentoon. Kun kaikki höpisivät Etelä-Amerikan kisoista, pamautti Lyytikäinen tiskiin, että välierissä on kolme eurooppalaisjoukkuetta. On helppoa olla kaikesta eri mieltä yleisen mielipiteen kanssa, mutta vaikeampaa on olla eri mieltä kuin suuret massat, ja olla silti oikeassa. Terveisiä Urheilulehdelle.

Etanat ennustavat säätä, mustekalat futispelejä.

TOP3 MEDIAN UUDISTUKSET

1. Super Slow Motion hidastukset

Näissä kisoissa emme enää päässeet nauttimaan hidastuksia näppäristä haltuunotoista, komeista kikoista, hienoista syötöistä, tai loppuvaiheessa edes kiistanalaisista paitsioista. Sen sijaan tilalla olivat uudet vieläkin hitaammat hidastukset, joista opimme kisojen aikana lähinnä, että valmentajien “suu kiinni, silmät auki” -neuvo junioreille pallon puskemisesta päällä on käytännössä täysin mahdoton toteuttaa. Luojalle kiitos teknologiasta, en enää ymmärrä miten pystyin 10 vuotta sitten katsomaan jalkapalloa ilman 20 sekunnin pituisia hidastuksia jostain täysin merkityksettömästä ilmataistelusta.

2. Selostajien kritisointi kielletty?

YLE:n selostajat ovat jokaisissa arvokisoissa yksi otteluita televisiosta seuraavan populan vakio sylkykupeista. Ja syystä. Miksi turnausta, jossa paikalla ovat maailman parhaat pelaajat, tuomarit toimitsijat, asiantuntijat ym. ym. meille kommentoivat ihmiset, jotka ovat alallaan Suomen huonoimpia? Näissä kisoissa media kääntyi vihdoin puolustamaan omiaan, kun useat julkaisut leimasivat selostajien haukkumisen turhaksi ja vain suomalaisen perusluonteen väistämättömäksi sivutuotteeksi. Vuoden 2012 EM-kisojen aikanaan alkaessa onkin hyvä muistaa, että on naurettavaa kritisoida paikan päälle televisioluparahoilla lähetettyjä toimittajiamme, jotka paikan päällä ottelustadioneilla lukevat tilastoja siitä, koska viimeksi on samassa ottelussa tehty kaksi vapaapotkumaalia eri pelaajien toimesta.

3. Valittaminen

Kisojen aikana ei tullut tarpeeksi maalia ja pelit olivat tylsiä. Vuvuzelat pilasivat tunnelman. Loppuottelu oli ihan sontaa, hirvittävää kuraa joka oli häpeäksi jalkapallolle. Itse ainakin odotin loppuottelusta havaiji-jalkapalloa, joka päättyy jommalle kummalle 4-3 tai 5-4. Pallo oli huono. Torvet ärsyttivät. Etelä-Afrikassa oli liian kylmä pelata. Brasiliakin pelasi vain tylsää harmaata virkamiesfutista. Kaikki maailmantähdet olivat ihan huonoja. Joko on mainittu se ärsyttävä surina taustalla? Mark van Bommel potki jaloille ja provosoi, miten hänen tasoisensa pelaaja voi alentua siihen? Loppuottelussa oli stadionilla huono tunnelma. Lähteet: YLE, Urheilulehti, MTV3

Serious like crazy.

-Iso Mestari